Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، راي اليوم نوشت: مردم اردن همواره دولت را در اتخاذ سياست هايي که به نفع قضيه فلسطين باشد ياري کرده اند و سختي ها را به جان خريده اند.

روزنامه اينترنتي راي اليوم در يادداشتي به قلم جهاد المومني آورده است امروز اردن با چالش هاي جدي در زمينه سياسي، اقتصادي، امنيتي و اجتماعي روبه روست که برخي شناخته شده و ملموس هستند و برخي ديگر هنوز در خفا مانده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اردن در گذشته با چالش ها به صورت مجزا ،و نه به شکلي يک باره، مواجه بود. حتي بعد از جنگ 1991 اردن با جنگ اقتصادي رو به رو شد اما مردم نتايج محاصره اردن را به عنوان بخشي از اين جنگ پذيرفتند. ما به دليل تصميمات سياسي متحمل مجازات هايي شديم اما به دليل آن که تصميمات درستي بودند دولت اردن به رغم آگاهي از هزينه هاي سنگين، آنها را پذيرفت و علاوه بر اين، مردم را در مقابل طرحي که سرنوشت قضيه فلسطين را بعد از کنفرانس صلح خاورميانه در مادريد مشخص مي نمود بسيج کرد.

دولتي که به دليل اتخاذ موضع در برابر جنگ ويرانگر عراق، پايگاه مردمي عظيمي کسب کرد توانست چند سال بعد سرمايه کافي از اين پايگاه مردمي را براي حمايت از معاهده صلح با اسرائيل در سال 1994 هزينه کند و با بقاياي طرفداران مردمي خود که از جنگ اول خليج (فارس) به جا مانده بودند وارد هزاره سوم شد.امروز چالش ها شبيه گذشته نيستند و در حالي که مواضع سياسي به ويژه درباره قدس و قضيه فلسطين و سوريه و عراق و جنگ عليه تروريسم تا حد زيادي مردمي و درست هستند اما تبديل اين مواضع به سرمايه مردمي حامي دولت کاري آسان يا ممکن به نظر نمي رسد و علت آن هم عدم شفاف سازي و سخن نگفتن با مردم و نيز ضعف اطلاع رساني داخلي به منظور روشن کردن اوضاع براي مردم اردن و قرار دادن آنها در برابر حقايق است به نحوي که احساسات داخلي به سمت بسيج تازه اي جهت دهي شوند که خط دفاع اول از کيان ملي را تشکيل دهند، کياني که نخستين بار از زمان استقلال تا کنون هدف تهديد قرار گرفته است.

پيش تر از توطئه وطن جايگزين براي حل قضيه فلسطين در اردن زياد گفته شد و وقتي اين طرح با خشم مردم رو به رو شد مبلغان طرح مذکور عقب نشيني کردند هرچند موضع رسمي شکننده و بي مايه بود و به مخالفت با طرح بدون هيچ اقدامي براي مقابله با آن در آينده بسنده کرد. اکنون آن آينده فرا رسيده و اردن از داخل با بحران عواطف مردمي که لبريز از خشم و کينه هستند مواجه شده است، عواطفي که دشمن درجه يک خود را در اين برهه از زمان دولت هايي مي داند که رزق مردم را با ماليات و فئوداليسم و فساد و منزوي کردن و ظلم تحت سيطره قرار داده اند. آينده فرا رسيده و اردني ها تواني براي مقابله با خطرناک ترين طرح براي آينده خود يعني نظام جايگزين ندارند. خطرناک تر از همه اينها آن است که توطئه عليه نظام، اردني ها را قبل از اين که متوجه حجم طرح و ابعاد و اهداف آن شوند غافلگير کرد. همه چيزي که آنها مي دانند اين است که برخي عرب ها اين بار به دسته کساني پيوسته اند که بر طبل هر دو طرح (وطن جايگزين و نظام جايگزين) يا هرکدام که راحت تر باشد مي کوبند!

در سال 1991 مردم اردن دقيقا مي دانستند در عراق و منطقه خليج (فارس) چه مي گذرد و اهداف حمله غرب به منطقه چيست يا دست کم مي دانستند که هدف حمله، تخريب عراق به عنوان يک نيروي نظامي و سپس تسلط غربي ها بر نفت اين کشور به مدت صد سال آينده و سپس اجبار عرب ها براي مقابله با توافقنامه هاي صلح با اسرائيل است. هر سه اين اهداف به طور کامل محقق شد اما مردم اردن اکنون از طرح جديدي که به شکل اعمال فشار و توطئه هاي کوچک و افشاگري هاي رسانه اي وساير مقدمات قبل از طوفان ظاهر شده است چه مي دانند؟

شهروند اردني قطعا خيلي کم مي داند اما با اين حال براي جنگ آينده که جزئيات آن و نقش خود در آن را نمي داند بسيج مي شود. مثلا نمي داند بايد گرسنگي بکشد تا پيروزي محقق شود يا بايد دست از گله و شکايت بردارد و گفت وگو درباره فساد را به تعويق بيندازد و واقعيت موجود را بپذيرد تا نجات يابد. اين حيرت باعث مي شود شهروند اردني در نبرد خود آمادگي پيروزي را نداشته باشد به ويژه آن که هنوز معتقد است توطئه اي که به عنوان يک شهروند مسئول خانواده خود با آن رو به روست در اين مسئله خلاصه مي شود که از سوي دولت اردن و نه نيروهاي خارجي در معرض گرسنگي قرار گرفته است. در واقع دولت ها را دشمن خود و نه شريک خود در نبرد مي داند از اين رو بين آن چه در سال 1991 رخ داد با امروز تفاوت بسياري هست.

همه دولت ها وقتي به مردم براي مقابله با توطئه خارجي نياز دارند اقدامات اساسي مرتبط با زندگي روزانه آنها مانند اعمال ماليات و برداشتن يارانه از کالاهاي اساسي را توجيه مي کنند. اصل بر اين است که شهروند اردني بداند چرا بايد افزايش قيمت ها و اعمال ماليات را به عنوان تنها راه حل مقابله با کسري بودجه بپذيرد حال آن که دولت ها ساير درآمدها مانند فرار مالياتي و اموال حاصل از فساد و مجوزهاي کار و ساير در آمدهاي از دست رفته را که تقريبا در اسناد دولتي و مراسلات و مصوبات آن ذکر نمي شود ناديده مي گيرد. اصل بر اين است که شهروند اردني حقيقت تدابير اتخاذ شده براي کشورش را بداند و به برخي اشخاص با سخنراني ها و عناوين عريض و طويل و نا مفهوم در عرصه روابط اردن با کشورهايي که همواره به عنوان متحد يا دوست يا حامي آن شناخته شده اند بسنده نکند.
به عنوان مثال آيا درست است که روابط اردن و عربستان به بحراني خاموش مبتلاست که محور اساس آن رقابت بر سر قيموميت مقدسات شهر قدس است؟ آيا درست است که دولت ترامپ ممکن است طبق نوشته برخي مطبوعات عربي از حمايت نظام هاشمي در اردن وقتي که در معرض توطئه خارجي قرار گرفت شانه خالي کند؟ آيا درست است که اسرائيل که قبلا حامي نظام هاشمي بود اکنون به توطئه چيني عليه اردن و به طور خاص عليه شاه عبدالله دوم مشغول شده آن هم به اين دليل که مواضع او را خوش نمي دارد و طرح مشترک او با کشورهاي عربي و با نظارت آمريکا براي حل قضيه فلسطين با مشارکت مصر (توضيح نويسنده: به شکلي که غزه براي مصر باشد و باقيمانده کرانه باختري براي اردن) مورد پسندش نيست؟

در هر صورت شهروند اردني با طيب خاطر اوضاع دشوار را به عنوان نتيجه مواضع درست دولت مي پذيرد و امروز به صحت موضع اردن در برابر مسئله قدس ايمان دارد و در هيچ حالتي طرح سياسي را که مورد پذيرش فلسطيني ها باشد نمي پذيرد. اگر بهاي دور کردن توطئه از نظام هاشمي، پذيرش تغييرات ناگهاني ائتلاف هاي اردن باشد که مورد اجماع اردني هاست شهروند اردني براي اين کار آماده است و فراتر از همه اين ها شهروند اردني چشم پوشي از فساد و ظلم را به صورت موقت مي پذيرد اگر بنا باشد در نبردي ديگر که دشمنان خارجي اردن بر او تحميل مي کنند شرکت کند.

اکنون مسئله مهم اين است که مردم اردن حجم و ماهيت توطئه اي را که بايد براي آن آماده باشند، بشناسند . نيز منبع و حاميان آن را از ميان عرب و غيرعرب تشخيص دهند و بعد از آن دولت ها بايد به جاي زراندوزي در خرانه هاي امن، حرکتي را در جهت توضيح آشکار علل اتخاذ بدترين تصميمات در قبال مردم آغاز کنند و درباره افزايش بهاي کالاهاي اساسي و سوخت اطلاع رساني نمايند. آيا درست است که اردن با قطع کمک هاي کشورهاي حوزه خليج (فارس) روبه رو است يا خواهد شد يا اين که بايد ارتشي براي مبارزه با حوثي هاي يمن بفرستد يا به علت آن که اجازه نداد گروه هاي تروريستي مانند النصره و داعش در جنگ جنوب سوريه به عنوان مقدمه اي براي حمله به دمشق پيروز شوند مجازات خواهد شد. کيست که موضع اردن را که به توافق با روسيه براي ايجاد مناطق کاهش تنش در جنوب سوريه منتهي شد نپسندد. آيا همگرايي اردن و روسيه پيرامون پرونده سوريه، متحدان را در واشنگتن و برخي پايتخت هاي عربي رنجانده است يا اين که واشنگتن اصولا به اين دليل خشمگين است که ملک عبدالله با معامله قرن مخالفت و مفاد آن را افشا کرد.

همه اينها اظهاراتي است که رسانه هاي جهان و تحليل گران به کار مي برند اما در عرصه واقعي با توجه به اخبار جديد از ائتلاف ها و تلاش براي ايجاد ائتلاف هاي دروغين، سايه هايي از نگراني به جا مي گذارند. حکومت اردن به مردم درباره گشايش کانالي با ايراني ها از طريق مجلس نمايندگان و تعدادي از نويسندگان و سياستمداران مورد اعتماد ايراني ها اطلاع رساني کرد و از نظر سياسي در جستجوي مشورتي که به عبور از موضع متهورانه آمريکا کمک کند به لندن و پاريس و تعدادي از کشورهاي اروپايي رو آورد. اما در مورد اسرائيل ، اردن طرفداران صلح را از ميان فعالان و اعضاي احزاب و کنست و فرماندهان سابق نظامي و وزراي ميانه رو دعوت کرده است تا بر دولت نتانياهو تاثير بگذارند و راه بر طرح نيمه عربي ببندند. اردن در اين پويش خود عامل موثر آمريکا بر اسرائيل را از طريق لابي هاي يهودي و اعضاي کنگره و سياستمداران سابق و کنوني که دوستان اردن هستند ناديده نگرفته است.

اما در زمينه جايگزين هاي ممکن براي کمک هاي خارجي اردن جز منبع مورد اعتماد و دائمي خود يعني شهروند اردني ، منبع ديگري را نيافته است. شهروند اردني بايد کسري بودجه را تامين کند و پول هاي خود را براي روز مبادا در خزانه دولت ذخيره کند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۸۳۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ملکه اردن آمریکا را محکوم کرد/ زندگی ما بی‌ارزش است/ غزه نمونه‌ای از فروپاشی استانداردهای جهانی است

به گزارش خبرآنلاین «رانیا» همسر «عبدالله دوم» پادشاه اردن در مصاحبه‌ای که با شبکه خبری ‏«سی‌بی‌اس» داشت، اظهار کرد: «ناکامی جهان در متوقف کردن فجایع و جنایات اسرائیل در غزه، سابقه بسیار خطرناکی را برای مابقی جهان ایجاد می‌کند و زمان آن رسیده که جامعه جهانی از جمله آمریکا از نفوذ سیاسی خود استفاده کرده و اسرائیل را به متوقف کردن جنگ و موافقت با انتقال کمک‌ها مجبور سازد.»

به نقل از ایسنا ملکه رانیا گفت: «فلسطینی‌ها و سایرین در خاورمیانه، ایالات متحده را به‌عنوان یک عامل توانمندساز و تسهیل‌گر اسرائیل در جنگ با حماس می‌دانند. مردم، ایالات متحده را به‌عنوان یک طرف در این جنگ می‌بینند. چون مقامات اسرائیلی می‌گویند که بدون حمایت آمریکا نمی‌توانستند این جنگ را به راه بیندازند. آمریکا ممکن است نزدیک‌ترین متحد اسرائیل باشد، اما یک دوست خوب، دوست را مسوول می‌داند. اقدامات اسرائیل نه تنها خیانت به مردم غزه بلکه در واقع خیانت به تضمین‌ها برای حفظ جان همگی ماست.»

رانیا گفت جهان در حال دریافت «پیام‌های متناقضی» از سوی ایالات متحده است که به گفته او، هم نسبت به مرگ غیرنظامیان در غزه ابراز نگرانی کرده و هم سلاح‌های تهاجمی را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده است که علیه فلسطینی‌ها استفاده می‌شود. او از جامعه بین‌المللی خواست تا از اهرم‌های فشاری برای وادار کردن تل‌آویو برای اجازه دادن برای ورود کمک‌ها به غزه و پایان دادن به جنگ استفاده کند و گفت ایالات متحده می‌تواند این کار را با گفتن اینکه به ارائه سلاح‌های تهاجمی به صهیونیست‌ها ادامه نخواهد داد، انجام دهد.

به گفته او، غزه‌ای که ۷ ماه پیش وجود داشت، دیگر «قابل شناسایی» نیست. رانیا گفت: «این جنگ کاملا ویرانگر بوده و بر خلاف آنچه اسرائیل می‌گوید، دفاعی نیست.»

او همچنین با اشاره به اعتراضات دانشجویی در سراسر جهان علیه جنگ غزه و به‌ویژه در آمریکا که برخی به آن برچسب «یهودستیزی» می‌زنند تا آن را از مسیرش منحرف کنند، گفت: «احساسات در حال افزایش است و من فکر می‌کنم مردم از آنچه این دانشجویان به آن اعتراض دارند، غافل شده‌اند. از نظر آنها، مسئله غزه و درگیری فلسطین بیشتر به عدالت اجتماعی مربوط می‌شود. آنها از حقوق بشر، حقوق بین‌الملل و اصولی که زیربنای حقوق بین‌الملل هستند، دفاع می‌کنند. آنها برای آینده‌ای که قرار است به ارث ببرند، مبارزه می‌کنند.»

همسر پادشاه اردن افزود: «این احساس وجود دارد که قوانین انسانی به صورت گزینشی اجرا می‌شوند، بی‌عدالتی وجود دارد و زندگی ما بی‌ارزش است، این مساله‌ای است که باور دارم قطعا باعث از دست رفتن بخش بزرگی از اعتبار آمریکا شده و نیز باعث می‌شود ما در مورد رویکردمان درباره ساختار جهانی بازنگری کنیم.»

او در ادامه گفت: «زمانی که هم‌پیمانان اسرائیل نتوانستند آن را متوجه مسوولیتش در کارهایش کنند، فرهنگ فرار از مجازات ایجاد شد و این شرایط ده‌ها سال است که وجود دارد و اسرائیل احساس می‌کند که از هر قانون و استاندارد بین‌المللی مستثنا است؛ شما یا بخشی از جامعه جهانی هستید و به قوانین و اصول پایبندید، یا اینکه یک طرف طرد شده هستید.»

رانیا در ادامه تاکید کرد: «غزه در حال حاضر نمونه‌ای کوچک از هرج و مرج جدید جهانی و نشانه فروپاشی استانداردهای بین‌المللی و بازگشت این اصل است که "بقا برای قوی‌ترین است" و فکر می‌کنم این نه تنها برای منطقه ما بلکه برای کل جهان بسیار خطرناک است.»

همسر پادشاه اردن درباره شرایط انسانی موجود در غزه هم گفت: «شهرها کاملا به زمین‌هایی بایر تبدیل شدند، کودکانی شاد که در مرحله رشد بودند، به پوست و استخوان تبدیل شدند، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در منطقه‌ای محاصره شده زندگی می‌کنند.»

او ضمن درخواست از جامعه جهانی برای ممانعت از یورش گسترده رژیم صهیونیستی به رفح، این عملیات را «پایان کار ساکنان غزه» توصیف کرد که «از ابتدای جنگ به صورت برنامه‌ریزی شده به جنوب نوار غزه سوق داده می‌شوند.»

رانیا در پایان این گفت‌وگو، جنگ علیه غزه را «یکی از بزرگ‌ترین لشکرکشی‌های تاریخ معاصر» دانست «چرا که بسیاری از مردم را از خانه‌هایشان دور کرده و باعث شده که آنها احساس کنند عدالتی در جهان وجود ندارد، اما این جنگ نه اسرائیل و نه جهان را به مکانی امن‌تر تبدیل نمی‌کند.»

این مصاحبه در حالی انجام شد که رئیس‌جمهور آمریکا قرار است طی روزهای آینده با عبدالله دوم، پادشاه اردن دیدار کند. دولت بایدن همچنین با ضرب‌الاجلی مواجه است تا در روزهای آتی به کنگره اعلام کند که آیا رژیم صهیونیستی از سلاح‌های آمریکایی مطابق با قوانین بین‌المللی استفاده می‌کند یا خیر.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903387

دیگر خبرها

  • طرح تل‌آویو برای تبدیل غزه به مکانی غیرقابل سکونت
  • ملکه اردن آمریکا را محکوم کرد/ زندگی ما بی‌ارزش است/ غزه نمونه‌ای از فروپاشی استانداردهای جهانی است
  • موفقیت کمپین تحریم اسرائیل در کشورهای اسلامی
  • بشار اسد: موضع سوریه در مورد فلسطین تغییر نکرده است
  • بشار اسد: موضع سوریه هرگز در مورد فلسطین تغییر نکرده است 
  • اسد:جنگ غزه چهره واقعی و فریبکار غرب و آمریکا را نشان داد
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در مسئله فلسطین و مقاومت
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در قبال مقاومت و فلسطین
  • قدردانی از مواضع دولت و مردم بنگلادش در حمایت از مردم فلسطین
  • امیرعبداللهیان: با اتخاذ موضع هماهنگ کشورهای اسلامی، حقوق ملت فلسطین محقق می‌شود